In lichte looppas haast ik me naar zaal M in Bozar waar de voorstelling van Live Magazine weldra zal beginnen. De lichten dimmen en ik vind nog net op tijd mijn medestudenten die een plekje voor me hebben vrijgehouden in de goedgevulde zaal.
Ook voor deze editie van de werelddag van de persvrijheid, of beter bekend als Difference Day, worden we verwacht in de mooie Bozar. Doorheen de dag zullen er lezingen zijn, een tentoonstelling van cartoons, een screening van een documentaire, debatten en tenslotte de uitreiking van de eredoctoraten door de rectoren van de VUB en de ULB. Ik zal enkel aansluiten vanaf het Live Magazine.
Deze nieuwe vorm van live journalistiek intrigeert me meteen. Het thema van deze voorstelling is: ‘Voices of resistance’ want journalistiek wordt in veel landen en culturen nog steeds beschouwd als een misdaad. We krijgen aangrijpende getuigenissen en verhalen te horen. Het gaat niet enkel over het hedendaagse politieke klimaat, maar ook over het verzet van Joodse gevangen in de concentratiekampen. Zo wordt bij de eerste voordracht, door Anne Georget, aangetoond dat het opschrijven van recepten op gestolen stukken papier een vorm van verzet was. Het was taboe om in de concentratiekampen te praten over het geluk van vroeger, door middel van deze recepten konden mensen teruggrijpen naar mooie herinneringen van voordien.
Ook Wilson Fache bleef me bij, een jonge onderzoeksjournalist die verslag uitgaf vanuit het bezette Mosul. Hier stuitte hij op een tattoo artiest die met zijn kunst zijn leven riskeerde. Tattoos zijn ten strengste verboden en wie wordt betrapt op het zetten of hebben van één, kan worden gevangen genomen en fysieke straffen krijgen. Zo werd de artiest verlinkt door zijn buurman en kreeg hij honderd zweepslagen. Toch begon hij meteen na zijn vrijlating terug tattoos te zetten. Hij is gebeten en heeft een voorliefde voor hetgeen dat verboden is.
Na de voorstelling van het Live Magazine werden de eredoctoraten uitgevoerd. Siham Bensedrine uit Tunesië en Pierre Claver Mbonimpa uit Burundi werden beloond voor hun hevige strijd en het verdedigen van mensenrechten en de vrijheid van de burgers. Ook onderzoeksjournalist Rudi Vranckx kwam spreken en bracht vijf muzikanten mee uit Mosul. Ze brachten hun versie van ‘Imagine’ en de zaal werd meteen meegesleurd door de pure emotie en het leed die deze vijf muzikanten hadden moeten doorstaan in hun thuisland.
Als afsluiter van deze intrigerende en mooie dag werd er een receptie gehouden tussen de tentoongestelde cartoons waar de aanwezigen naar lieve lust konden converseren en napraten. Voor mij, en de andere bezoekers, was het alvast een geslaagde Difference Day en we kunnen enkel hopen dat persvrijheid en de veiligheid van journalisten naar de toekomst toe zal worden gewaarborgd.
Daphne,
4 mei 2018.
Comments