Zoeken
  • bruzetgazet

Een haat-liefdeverhouding met Brussel


Het is een zonnige zaterdag in de Marollen en dat betekent drukte op het Vossenplein, waar dagelijks misschien wel de meest gekende en populaire markt van Brussel wordt gehouden. Mijn aandacht wordt getrokken door een jonge vrouw die zich met haar nieuwe aanwinst, een mooi groen fluwelen zeteltje, een weg baant door de vele mensen. Een koopje, lacht Naninca, ik heb er twee gekocht, dus ik moet straks nog eens terug om de andere op te halen.


Gelukkige valt de afstand naar huis wel mee. Ze is onlangs verhuisd en woont nu met haar vriend aan het Warandepark. Het is echt een hele mooie buurt, tegenover Anneessens waar ik vroeger woonde, wauw. Elke keer als ik de deur uitloop heb ik het gevoel dat ik in klein Parijs ben. Het is echt de mooiste buurt vind ik. Vooral ook als je naar de Zavel loopt en dan hier uitkomt, dat is toch hartje Brussel, dat is hartstikke mooi.


‘Hartstikke mooi’, jawel Naninca is Nederlandse, afkomstig uit Maastricht. Toen haar zus in Brussel kwam studeren leerde ze de stad kennen en maakte ze veel vrienden waardoor het logischer was om ook hier te komen studeren. Nu zit ze in haar derde jaar fotografie aan Narafi, de campus van LUCA School of Arts gelegen in het Park van Vorst. Benieuwd naar haar foto’s? Het eindwerk van Naninca zal samen met dat van de andere bachelorstudenten in juni worden tentoongesteld in Tour & Taxis!


Naninca houdt vooral van de zonnige dagen waarop Brussel het meest karakteristiek opbloeit. Vandaag is zo een dag en dan is één van haar favoriete plekken de Marollen, het oude Brussel, waar je het Franstalige en het Nederlandstalige samen hebt. Verder komt ze vooral in de Vlaamse buurten rond het populaire Sint-Katelijneplein: daar kom ik graag omdat daar de taal vrijwel gerespecteerd wordt. Ik praat wel Frans maar ik voel me daar niet gemakkelijk bij.”


Misschien is ook dat één van de redenen waarom Brussel voor haar gelijk staat aan een gevoel van tegenstrijdigheid, een haat-liefdeverhouding. Het is mooi, maar tegelijkertijd ook lelijk. Het zijn vooral de mensen eromheen die de chaos erger maken en de stad ook een beetje onguur of depressief laat ogen, vooral als je in de buurt van Anneessens of Schaarbeek bent. Maar aan de andere kant heeft het ook heel veel ambiance, dus het is een beetje tegenstrijdig.” Die buurten vond ze de vroeger maar louche, maar daar kwam de afgelopen jaren verbetering in: ze zag Ijzer, Anneessens en Schaarbeek hard veranderen, een beetje meer openbloeien, kindvriendelijker en rustiger worden.


Ondertussen is het het vierde jaar dat Brussel haar thuisbasis is, maar Naninca zou zichzelf nog lang geen echte ‘Brusseleir’ noemen. Daarvoor moet je hier toch al minstens tien jaar wonen, van de stad houden in hart en nieren, en echt alle plekjes en evenementen kennen die er te doen zijn.” Of ze in Brussel zal blijven wonen? “Ik weet het nog niet. Hangt ervan af of ik mijn master ga doen en daarnaast ben ik wel iemand die toch wel altijd naar een ander plekje wil na verloop van tijd (lacht).”


Benieuwd naar het werk van Naninca? Neem gerust een kijkje op haar website: https://www.naninca.com


Geschreven door Nina Daelemans

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now