top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverbruzetgazet

Kanal – Centre Pompidou: sommigen gaan voor de kunst, anderen gewoon voor een dutje



De zon brandt wanneer ik op zondagnamiddag uit het metrostation IJzer stap. Van daaruit ben je op enkele minuten wandelen aan het kanaal en sinds dit weekend dus ook aan Kanal. De voormalige Citroëngarage aan het water kreeg een herbestemming en luistert nu naar de naam Kanal Centre Pompidou. Jawel, Brussel heeft er een museum voor moderne en hedendaagse kunst bij! Eén voordeel van een nieuw museum bezoeken tijdens het openingsweekend: je moet in ieder geval geen moeite doen om de ingang te vinden, volg gewoon de mensenmassa.




Vroege vogels heb je altijd, maar misschien valt die toeloop wel beter te begrijpen als je weet dat het museum slechts voor een jaar zijn deuren opent. Een kans om even te proeven van deze unieke en creatieve site vooraleer de vier jaar durende renovatiewerken van start gaan. Voel je de tijd al dringen? Terecht denk ik, want het is inderdaad een bijzondere ervaring!



Ik spreek over een ‘site’, want Kanal biedt zoveel meer dan het klassieke concept van een ‘museum’. Om maar even op te noemen: sculpturen, installaties, films, podia, design, architectuur… Kunst in allerlei vormen en maten met de eigenheid van de plaats als verbindend verhaal. Zo zie je ruwe, industriële materialen, metaalconstructies en natuurlijk auto-onderdelen terugkeren in de werken, een symbolische verwijzing naar de garage die het vroeger was. Maar ga niet enkel voor de kunst, er is meer: de Kanal Store, de Street Food Market, de ruimte vol zetels die uitnodigt voor een dutje, de vele uitzichten over de stad en gewoon al het imposante gebouw zelf. En dit zou nog maar een ‘voorproefje’ zijn van wat we binnen vier jaar mogen verwachten!


Genoeg verteld. Ga zelf eens op ontdekking in deze gigantische, verrassend veelzijdige culturele spot!



Kanal – Centre Pompidou

Akenkaai

1000 Brussel – België

Alle dagen open, behalve op dinsdag


Geschreven door Nina Daelemans







bottom of page