top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverbruzetgazet

Een bezoek aan de Koninklijke Serres van Laken

Voor Bruzet bracht Robin (27) ons naar de Koninklijke Serres van het Paleis van Laken dat zaterdag 21 april opnieuw zijn deuren opende voor het grote publiek. “Die Japanse toren, daar hebben we vroeger op school nog een schilderij van moeten maken,” vertelt hij ons.






Ondanks zijn enorme liefde voor groen en voornamelijk palmbomen, koos Robin er vorig jaar voor om in het hartje van Brussel te gaan wonen. Nòg straffer is dat hij ons liet weten dat hij, hoewel zijn voormalige middelbare school zich om de hoek van de Koninklijke Serres bevindt, tot op heden nog nooit de kans had ze te bezoeken. Vandaag greep hij zijn kans én nam hij ons mee op zijn allereerste bezoek binnenin de serres.


Van zodra we de serres naderen vertelt Robin over zijn jeugd na de schooluren. “Hier zat ik vroeger dagelijks op de schoolbanken, waarna we dan naar de beste kebabzaak van de buurt trokken of gingen chillen in het park,” vertelt Robin.



Eén van de belangrijkste redenen waarom Robin ons meenam naar de serres was uiteraard de heropening van de Congoserre. Een serre met subtropische planten die de voorbije jaren dicht bleef voor restauratiewerken maar dit jaar voor het eerst toegankelijk was voor het publiek.


Met volle verwondering ontdekken we plantensoorten, waarvan we niet eens het bestaan kenden. Ook maakten we kennis met een boompje dat de voormalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg, aan de Belgische koning cadeau gaf. Het is een deel van de zogenoemde Overlevingsboom of Survivor Tree, die bijna volledig werd verwoest op 11 september door het vallen van de Twin Towers.



Onder de indruk van de serres was Robin zeker: “Het is er erg mooi en goed onderhouden. Nu ik de serres heb bezocht, kan ik me weer een enorm fiere Brusselaar noemen. Deze serres zijn écht een deel van onze stad en zijn zeker een extra troef.”




Naar jaarlijkse gewoonte worden de Koninklijke Serres gedurende drie weken opengesteld voor vele Brusselaars, Belgen, alsook een hoop toeristen. Dit jaar kan je nog tot en met 11 mei de indrukwekkende architectuur van Alphonse Balat en vele plantensoorten ontdekken. Dat kan zowel overdag als op de avond. Meer informatie kan je vinden op de website.




bottom of page