top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverbruzetgazet

Het jonge leven in de stad


Wonen en werken in Brussel, een combinatie die vaak de woorden ‘druk’ en ‘luidruchtig’ oproept. In een klein bureau in Elsene zit een jonge vrouw, Charlotte, me op te wachten voor een babbel over het leven en werken in Brussel en over hoe dit gewest meer dan alleen ‘druk’ is.


Charlotte woonde oorspronkelijk in Nederland, maar verhuisde naar Brussel voor haar job als expert in energie en klimaatbeleid voor gebouwen. Onlangs nog verhuisde ze van de regio rond het Sint-Goriksplein naar Elsene, een buurt waar ze de nodige rust vond.


Dat Brussel chaotisch is, ontkent de Nederlandse allerminst. “Maar na twee jaar wonen en werken in Brussel leerde ik het te appreciëren”, vertelt ze me. Maar het heeft zo zijn voor en nadelen, zo blijkt. “Het inschrijven in de gemeente duurde een hele tijd en ook het constante lawaai door loeiende sirenes ontneemt de stad van stilte. Maar zoals bij veel zaken word je dit na enige tijd gewoon en maak je kennis met de goede kanten van het verhaal.” Charlotte wees me op het lage levenstempo dat er heerst, net als de afwezigheid van torenhoge verwachtingen van de mens. “En ook al is alles minder goed geregeld, lijken mensen hier gelukkiger te zijn.”


Zelf komt deze jonge vrouw graag op plaatsen zoals Sint-Katelijne, Saint-Gilles, Ter Kamerenbos, Troon en het Koninklijk Paleis met het Warandepark. “Vooral de organisatie van vele activiteiten is een pluspunt en ook het sociale leven is heel open. Je kan bij wijze van spreken een café binnenstappen en nieuwe vrienden maken,” vertelt Charlotte. “Alle evenementen situeren zich meestal op wandelafstand van elkaar, zo is het ‘s avonds gemakkelijk om terug thuis te geraken. Helaas valt er daarnaast niet veel positiefs te vertellen over de mobiliteit in Brussel. Zo is het niet uitzonderlijk om met het openbaar vervoer in Brussel vijf minuten stil te staan waardoor een wijziging van je planning noodzakelijk is.”


De verhuis naar Brussel vergde toch wat aanpassing voor de jonge Nederlandse. “Er is altijd wel wat te doen. Maar het is een stad die nooit slaapt. Niet elke locatie in Brussel lijkt me dan ook geschikt voor een goede nachtrust. Gelukkig biedt een locatie als Elsene een oplossing voor mensen die willen genieten van alle voordelen in een stad, maar toch de volgende dag weer fris en uitgeslapen op hun werk willen staan.”


Geschreven door Jolien Clement

bottom of page