Afkomstig uit het Noorden van Frankrijk, op slechts 20 minuten rijden van Mons, Bergen. “So I'm almost Belgian,” lacht Julie Menuge. Bovendien gaat de band met België en onze hoofdstad verder terug: haar overgrootmoeder werd hier geboren, haar grootvader werd in Brussel opgeleid tot vioolbouwer en het was hier in het Natuurhistorisch museum dat Julie als kind voor het eerst dinosaurusskeletten zag. “My first fear (lacht)!”
Vandaag woont ze al bijna 16 jaar in Brussel. De stad is haar thuis geworden: “I was adopted by Brussels, this is my city!”
Even terugspoelen. Het was 2002 toen Julie naar Brussel trok om te gaan studeren aan La Cambre, de kunstschool voor visuele kunsten. Nadat ze daar als textieldesigner afstudeerde keerde ze niet terug naar Frankrijk, maar besloot haar jonge leven verder te zetten in de stad die langzaamaan haar thuis en haar inspiratie was geworden. Julie vertelt hoe ze die inspiratie vindt in de verscheidenheid van Brussel: de gevarieerde mix van buurten en mensen van alle culturen. “Brussels is diversity, you can be adopted by the city, by the links you will make.”
Nochtans was het voor haar een hele strijd om de Brusselse identiteit te verwerven en ook vandaag krijgt ze nog af en toe te horen ‘where are you from?’. Een vraag die haar mateloos stoort want het feit dat je een andere afkomst hebt betekent toch niet dat je geen volwaardige stadsbewoner kan zijn? Brussel is maar Brussel omwille van die complexe interculturele mengeling, die diversiteit, en dat is net waar Julie zo van houdt.
Enigszins met trots vertelt ze daarom hoe het Brusselse Mode & Kant Museum creaties van haar kocht en hoe ze bij haar eerste solotentoonstelling in Roubaix werd voorgesteld als Brusselse textielontwerpster. Een bewijs voor haar trouwheid aan de stad vind ze: “So I am a Brussels fashion designer, I learned my profession in Brussels. All I put in my creations, I owe it to Brussels!”
Bovendien heeft ze vandaag haar eigen winkeltje in de Marollen waar ze samen met twee vrienden producten verkoopt die met liefde en vakmanschap gemaakt zijn. Hier vertelt Julie haar verhaal over het leven in Brussel en toont ze me enkele van haar kleurrijke creaties. “Each piece has it's one story, each piece is unique and says something. I like to explain it and to share it.”
Vandaag betekent voor Julie 16 jaar én 15 verschillende woonplaatsen later. Sint-Joost, Ukkel, Molenbeek, Marollen, Schaarbeek, Anderlecht, Elsene… Je kan beter vragen waar ze nog niét gewoond heeft. Uit al die wijken kan ze geen uitgesproken favoriet kiezen, ze hebben allemaal hun eigenheid: “Different quarters correspondent to different slices of my life.”
Julie is graag in de Marollen en ook vroeger kwam ze al naar hier om stoffen te kopen op de Vossenmarkt en daarna te genieten van een goedkope koffie. Het was destijds geen droomplek, en misschien is het dat nog steeds niet, want er zijn weinig bomen, nergens een park en constant lawaai (ze lacht wanneer ons gesprek onderbroken wordt door de loeiende sirenes van een ziekenwagen). Bovendien is ook hier de tijd niet blijven stilstaan en Julie zag de wijk de afgelopen jaren stilaan chiquer, hipper en duurder worden, het typische fenomeen ‘gentrification’ dat zich in meerdere buurten van Brussel voordoet. Toch houdt ze van het ritme en de diversiteit van de mensen hier en wanneer de zon schijnt lijkt het toch altijd een beetje vakantie.
Surf ook eens Julie’s website of ga eens langs in de winkel!
Website: www.juliemenuge.com
Winkel: Rue Blaes 154
Geschreven door Nina Daelemans
Kommentare